Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

15.10.15

Αρχαιολογικοί χώροι: Είδος πολυτελείας

O πρώην τσάρος της οικονομίας Γιάνης Βαρουφάκης τον περασμένο Απρίλιο στη μακροσκελή λίστα διαφόρων μεταρρυθμίσεων για την αύξηση των εσόδων είχε προτείνει μεταξύ άλλων στους θεσμούς νέα τιμολογιακή πολιτική στα εισιτήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων ανάλογα με την επισκεψιμότητα και τη σημασία του χώρου και σε σχέση με αντίστοιχες ευρωπαϊκές τιμές σε ανάλογους χώρους. Για να εξωραΐσει τις ανατιμήσεις δεν παρέλειψε να αντιπροτείνει πως στα μουσεία θα έπρεπε να είναι δωρεάν μια Κυριακή κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και δύο φορές κατά τους χειμερινούς λόγω του δημοσίου χαρακτήρα τους.

del-1




Χθες το ΚΑΣ ενέκρινε την αύξηση των τιμών σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, όπου θα τεθούν σε ισχύ από τον καινούριο χρόνο όπως διαβάσαμε στον τύπο.

Από τις αυξήσεις ξεχωρίζουν οι νέες τιμές στην Ακρόπολη Αθηνών, της οποίας το εισιτήριο είναι σήμερα 12 ευρώ το ολόκληρο και 6 ευρώ το μειωμένο (την ίδια τιμή έχει και το ενιαίο εισιτήριο που περιλαμβάνει μια σειρά μνημείων, όπως η Αρχαία και η Ρωμαϊκή Αγορά, το Ολυμπείο και η Βιβλιοθήκη του Αδριανού), ενώ με την αύξηση φτάνει τα 20,00 ευρώ (10 ευρώ μειωμένο). Στην τιμή αυτή θα περιλαμβάνεται και η επίσκεψη στη βόρεια και νότια κλιτύ της, ενώ δεν συζητήθηκε καθόλου το θέμα του ενιαίου εισιτηρίου της, όπως και κανενός άλλου μνημείου.
Σε «ακριβή» κατηγορία ανήκει και ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, ένας κατεξοχήν χώρος με αυξημένη προσέλευση, όπου το εισιτήριο θα ανέλθει στα 15,00 ευρώ (8 το μειωμένο) από 6 ευρώ (3 το μειωμένο) που ισχύει σήμερα.

Στην επόμενη κατηγορία «τιμολόγησης» ανήκουν μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι που διαθέτουν και μουσεία, με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αυξημένη προσέλευση, όπως στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Ιερού Ασκληπιείου Επιδαύρου (6 ευρώ σήμερα) ή στον Αρχαιολογικό Χώρο και το Μουσείο Μυκηνών (8 ευρώ σήμερα), όπου η τιμή τους διαμορφώνεται στα 12,00 ευρώ (6 το μειωμένο).

Η επόμενη κατηγορία αφορά μεγάλους αρχαιολογικούς χώρους με μεγάλη αναγνωρισιμότητα και αυξητική τάση προσέλευσης (κάποιοι από τους οποίους διαθέτουν και μουσείο), όπως ο αρχαιολογικός χώρος της Αγοράς Αθηνών και το μουσείο της Στοάς Αττάλου, ή ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο αρχαίας Κορίνθου, όπου το εισιτήριο γίνεται 8 ευρώ το ολόκληρο και 4 ευρώ το μειωμένο. Στις επόμενες κατηγορίες ανήκουν σημαντικοί αρχαιολογικοί χώροι και μνημειακά σύνολα μέσης (π.χ. Νεμέα και Μαραθώνας) ή περιορισμένης προσέλευσης (όπως η Ακροκόρινθος, οι Κατακόμβες Μήλου, το Αμφιαράειο και η Πολίχνη Λήμνου), στους οποίους οι αυξήσεις δεν ήταν μεγάλες για να τονωθεί η επισκεψιμότητα.

Στη συνεδρίαση δεν συζητήθηκε το θέμα των ενιαίων εισιτηρίων, που θα έλθει σε επόμενο ΚΑΣ εντός 15 ημερών και οι νέες τιμές θα έχουν ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2016. Μια παράμετρος που επίσης συζητήθηκε (και πήρε το πράσινο φως), ήταν ότι οι τιμές αυτές θα ισχύουν μόνο τη θερινή περίοδο (δηλαδή από Απρίλιο ως Οκτώβριο), ενώ τους χειμερινούς μήνες θα υπάρχει μείωση κατά 50%, «ώστε να μπορούν όλοι, κυρίως οι Έλληνες, να επισκέπτονται αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία σε χαμηλή τιμή», όπως ανέφερε η γ.γ. του ΥΠΠΟΑ, Μαρία Βλαζάκη - Ανδρεαδάκη.

del-9Έστω μια τετραμελής οικογένεια, που διαμένει στην Αθήνα, θελήσει να επισκεφθεί την Ακρόπολη και το σύγχρονο μουσείο με τα σημερινά δεδομένα θα χρειαστεί να πληρώσει 52 ευρώ για την είσοδο της και στους δύο χώρους ( 12 και 6 ευρώ για την Ακρόπολη, 5 και 3 ευρώ αντίστοιχα για το μουσείο). Με τις επερχόμενες ανατιμήσεις θα υποχρεωθεί να πληρώσει 76 ευρώ σε περίπτωση που επισκεφθούν τους χώρους κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ή κατά το peak season σύμφωνα με το ΚΑΣ.

Αν η ίδια τετραμελής οικογένεια  σε μονοήμερη εκδρομή επιθυμεί να επισκεφθεί το αρχαιολογικό χώρο των Δελφών θα χρειαστεί μόνο για έξοδα ναύλων και διοδίων 60 ευρώ και 28 ευρώ για την είσοδο στους αρχαιολογικούς χώρους.

del-7 Τουλάχιστον η Ελλάδα διαθέτει πάνω από επιβλητικούς 100 αρχαιολογικούς χώρους. Τα έξοδα για τους μακρινούς προορισμούς φαντάζουν δυσθεώρητα.

Γίνεται αντιληπτό πως η πρόσβαση τουλάχιστον για τον εγχώριο τουρισμό είναι απαγορευτική και να θεωρείται πλέον είδος πολυτελείας. Ακόμη κι αν δεχθούμε ότι οι τιμές στα ελληνικά μουσεία είναι σχετικά χαμηλές σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, θα πρέπει να συγκρίνουμε και το αντίστοιχο βιοτικό επίπεδο. Σε πρόσφατη μελέτη του ΟΟΣΑ το κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ελλάδα έχει συρρικνωθεί κατά 27,5% σε σχέση με το 2007 και χωρίς να συνυπολογίσουμε τις ανατιμήσεις ελέω ΦΠΑ, τους νέους φόρους, τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις.


Όσο αφορά τον εξωτερικό τουρισμό, η Γαλλία ή η Αγγλία δεν αποτελούν τους κύριους ανταγωνιστές, αλλά οι γειτονικές μας χώρες. Οι τιμές στα μουσεία και σε αρχαιολογικούς χώρους στην Τουρκία κυμαίνονται σε λογικά επίπεδα. Η δε επισκεψιμότητα στην Αγία Σοφία είναι σχεδόν διπλάσια από αυτήν της Ακρόπολης. Ο  ΦΠΑ στην Τουρκία στον τουρισμό είναι 13%, στη δε εστίαση βρίσκεται στο 8%.

mikines1
Φέτος, σπάσαμε ρεκόρ επισκεπτών στον τουρισμό. Η επισκεψιμότητα σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Η κυβέρνηση θα πρέπει να δικαιολογήσει αυτές τις “αριστερά” υπερβολικές αυξήσεις που είναι απαγορευτικές για τους Έλληνες και τα παιδιά τους να γνωρίσουν την πολιτιστική τους κληρονομιά.

Να βρίσκεσαι στο λίκνο του παγκοσμίου πολιτισμού και να μην δύναται η ελληνική οικογένεια να το προσεγγίσει. Τραγικό!

Ποια είναι εκείνη η κυβέρνηση, ο θεσμός που θα υπαγορεύει πότε και πόσες φορές θα επισκεφθεί το κοινό την πολιτιστική του κληρονομιά; Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες οι τιμές είναι απρόσιτες. Τους χειμερινούς μήνες θα κυμαίνονται στα ήδη τρέχοντα απαγορευτικά επίπεδα.

Μπορεί ο Γιάνης Βαρουφάκης να μην μονοπωλεί το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, αλλά σίγουρα η σφραγίδα του στις νέες αυξήσεις των εισιτηρίων είναι αποτυπωμένη.