Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

10.4.13

Νόαμ Τσόμσκι: Συνασπισμός των Νοτίων μέσα στο ευρώ


chomskyΝόαμ Τσόμσκι... Τα ΜΜΕ παγκοσμίως δεν γίνεται να αγνοήσουν τη γνώμη του, ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν ή διαφωνούν με αυτήν. Σε μελέτη που έγινε στις ΗΠΑ την περίοδο 1980-1992 για τις δέκα σημαντικότερες «πηγές» στις οποίες προστρέχουν οι άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη, ο διάσημος γλωσσολόγος, φιλόσοφος και πολιτικός αναλυτής κατετάγη στο Νούμερο 8. Η δεκάδα: Μαρξ, Λένιν, Σαίξπηρ, Αριστοτέλης, Βίβλος, Πλάτωνας, Φρόιντ, Τσόμσκι, Χέγκελ, Κικέρων. O 85χρονος διανοούμενος πριν από 18 μήνες μιλώντας στο «Βήμα» είχε πει ότι «η τρόικα με την πολιτική της θα σας καταστρέψει». Αυτή τη φορά τον συναντήσαμε για να μας πει τη γνώμη του για το «από εδώ και πέρα»... Στο γραφείο του στο Tμήμα Γλωσσολογίας και Φιλοσοφίας του ΜΙΤ δύο «αξίες» παραμένουν σταθερές. Πρώτον, στη βιβλιοθήκη, ενώ υπάρχουν βιβλία σε όλες τις κατηγορίες, συνεχίζει να είναι κενό το ράφι με την ετικέτα «Intelligence». Και, δεύτερον, η τεράστια φωτογραφία του Μπέρτραντ Ράσελ βρίσκεται στο ίδιο κεντρικό σημείο σαν ένα τεράστιο προσωπικό «εικόνισμα» και από κάτω γραμμένη η φράση του Ράσελ η οποία είναι αξίωμα και του ίδιου του Τσόμσκι: «Τρία πάθη, απλά, αλλά κατακλυσμιαία, εξουσιάζουν τη ζωή μου: η λαχτάρα για αγάπη, η αναζήτηση της γνώσης και η ανυπόφορη θλίψη για τα βάσανα του ανθρώπινου είδους».
Πριν από ενάμιση χρόνο που είχαμε ξανασυναντηθεί μας είχατε πει ότι «η πολιτική της τρόικας θα σας καταστρέψει». Αυτό πλέον έχει σχεδόν συμβεί. Από εδώ και πέρα τι;

Ζωή Κασιδιάρη ή Γιάννης Κασιδιάρης;



giannis kasidiarisH εμμονή του Ι. Πρετεντέρη με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι παλιά και γνωστή. Σε άθλια κείμενα καμιά φορά ανταποδίδεις στα ίσα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι: “ Ζωή Κασιδιάρη ή Γιάννης Κασιδιάρης;”


Zωή Κασιδιάρη

Στην ελληνική πολιτική ζωή κυκλοφορεί εσχάτως ένα αποτρόπαιο τέρας. Ούτε άνδρας ούτε γυναίκα. Ούτε δεξιό ούτε αριστερό. Ούτε καινούργιο ούτε παλιό.

Κάτι παράξενο, απροσδιόριστο, ετερόκλητο και ταυτοχρόνως υποδόρια επικίνδυνο.

Είναι επικίνδυνο επειδή, σε αντίθεση με τα ερμαφρόδιτα πολιτικά χαρακτηριστικά του, διαθέτει μια συγκροτημένη μέθοδο και μια διαμορφωμένη αντίληψη που το καθιστούν ελκυστικό.