Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

8.3.13

Ο «πρόεδρος των φτωχών» άλλαξε τη Νότιο Αμερική


chavezΤου Γιώργου Δελαστίκ

Πέρασε στην Ιστορία ο Ούγκο Τσάβες. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θα κατοικεί από εδώ και πέρα στον κόσμο των θρύλων. Για γενιές και γενιές στις φτωχές λαϊκές οικογένειες οι μεγαλύτεροι θα διηγούνται στους νεότερους πώς ήταν η χώρα όταν κυβερνούσε ο «πρόεδρος των φτωχών». Τότε που εκατομμύρια φτωχοί εργάτες και αγρότες της Βενεζουέλας απόκτησαν για πρώτη φορά στη ζωή τους τη δυνατότητα να επισκεφθούν γιατρό, τότε που εκατοντάδες χιλιάδες Βενεζουελάνοι μπήκαν σε διαμέρισμα φεύγοντας από τις καλύβες και τις παράγκες, τότε που εκατομμύρια φτωχοί έμαθαν να γράφουν και να διαβάζουν καθώς ο Τσάβες έστειλε 250.000 (!) δασκάλους και φοιτητές να μάθουν γράμματα στους απόκληρους της κοινωνίας...

Το doodle της Google για τις γυναίκες




womanΤο σημερινό doodle της Google τιμά τις γυναίκες, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου. Το σχήμα του λογοτύπου της Google σχηματίζεται ανάμεσα στα κενά των 27 γυναικείων προσώπων από όλο τον κόσμο που απεικονίζει το εικαστικό.

Γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να είναι θύματα βίας και διακρίσεων και να στερούνται θεμελιώδη δικαιώματα. Η Σύμβαση για την Εξάλειψη κάθε μορφής Διακρίσεων σε βάρος των Γυναικών (1979), μαζί με τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού (1989), είναι οι δύο πιο ευρύτατα αποδεκτές συνθήκες διεθνώς και έχουν συμβάλει τα μέγιστα τις τελευταίες δεκαετίες στην άμβλυνση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και τα κορίτσια, όμως τα στοιχεία δεν επιτρέπουν τον εφησυχασμό μέχρι την πραγμάτωση μιας πραγματικής ισότητας.

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, που φέτος έχει θέμα «Τέλος στη Βία κατά των Γυναικών», η UNICEF επισημαίνει πως: