Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

26.10.13

Oι μεγαλοαστοί σε κρίση


dimitris daskalopoulosO πιο θερμός υποστηρικτής του Μνημονίου ήταν ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Κατά καιρούς οι δηλώσεις του ήταν υπέρ το δέον προκλητικές. Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να καταλάβουν οι μεγαλοαστοί το φαύλο κύκλο της εσωτερικής υποτίμησης.

Η αστική τάξη συντηρούσε τους μεγαλοαστούς. Οι μειώσεις των μισθών κι οι απανωτοί φόροι σε συνδυασμό με την εκτίναξη της ανεργίας συρρίκνωσαν την καταναλωτική δύναμη, με αποτέλεσμα να πλήττονται τα συμφέροντα των μεγαλοαστών.

Δεν σκοπεύω να υπερασπιστώ το κεφάλαιο και τους βιομηχάνους. Είμαι σίγουρη πως έχουν εξασφαλιστεί και τα δισέγγονά τους. Oι βιομήχανοι τυγχάνουν ευνοϊκών ρυθμίσεων και φυσικά αναφέρομαι στην αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ για τους καταναλωτές ( +120%), ενώ το ίδιο τέλος μειώθηκε θεαματικά για τους βιομηχάνους ( περίπου -50%).

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ μεταξύ άλλων στο πλαίσιο της Τριμερούς Συνάντησης εργαζομένων - εργοδοτών και κοινοτικών αξιωματούχων με θέμα την εμβάθυνση της ευρωπαϊκής κοινωνικής συνοχής, στις Βρυξέλλες δήλωσε, “ Οι εταίροι μας καταλογίζουν στο ελληνικό πολιτικό κατεστημένο μεταρρυθμιστική απροθυμία και ολιγωρία, καθώς και αποτυχία στην υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει. Ίσως αυτό να αληθεύει. Εκείνο, όμως, που από πλευράς μου θέλω να τονίσω, είναι ότι τη διαχρονική αυτή υστέρηση την  πληρώνει η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας για τέταρτο συνεχόμενο χρόνο. Η διαδικασία της εσωτερικής υποτίμησης ισοδυναμεί με δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου του λαού μας, χωρίς να προσφέρει διέξοδο.  Αν για την Ελλάδα είναι απαραίτητο να επιδοθεί ειλικρινά στη μεταρρυθμιστική προσπάθεια, για την Ευρώπη είναι αναγκαίο να άρει την αβεβαιότητα που δημιουργείται από το βάρος του δημόσιου χρέους. Γιατί μόνο τότε θα εισρεύσουν κεφάλαια, θα γίνουν επενδύσεις, θα δημιουργηθούν δουλειές, θα καταστεί δυνατή η ανάπτυξη της οικονομίας -όλα βασικές προϋποθέσεις  για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής”.

Αγάπησε το κεφάλαιο τους εργαζόμενους; Όχι βέβαια.

Επίσης, είναι γνωστός ο πόλεμος που προέκυψε στον κλάδο των γαλακτοκομικών. Η διάταξη της Κομισιόν να μην αναγράφεται στη συσκευασία γάλακτος η χώρα προέλευσης αναστάτωσε τις ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες υποστηρίζοντας πως οι Βρυξέλλες προωθούν τα συμφέροντα των πολυεθνικών (Danone, Friesland, Nestle κλπ). Η Vivartia, του ομίλου MIG, μεταποιεί μεγάλο μερίδιο (περίπου 30%) της εγχώριας παραγωγής, το υπόλοιπο γάλα είναι εισαγόμενο. Τελευταία είναι της μόδας η στήριξη των ελληνικών προϊόντων έναντι των ξενικών. Σημασία θα έχει το εισαγόμενο γάλα ή οι οποιεσδήποτε εισαγόμενες πρώτες ύλες από όλες τις βιομηχανίες ύστερα από μεταποίηση να εξάγονταν προσφέροντας προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία και κοινωνία.

Πικρή αλήθεια, η επανάσταση ξεσπάει, όταν οι καμινάδες των βιομηχανιών σταματήσουν να καπνίζουν.

Υ.Γ1: Για να είμαι δίκαιη ο Δασκαλόπουλος υπήρξε από πιο γενναιόδωρους εργοδότες μου.

Υ.Γ2: Θα έρθει και η στιγμή που οι πωλήσεις των εφημερίδων θα πέσουν δραματικά, ώστε τα εγχώρια ΜΜΕ να αντιληφθούν την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και θα σταματήσουν την εργολαβία των πολιτικών συμφερόντων.