Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

3.10.13

Ένας όμορφος νέος


APTOPIX India World Aids DayΜόλις είχα σχολάσει. Κατέβαινα τις σκάλες της στην εταιρεία που εργαζόμουν και είδα κάποιους συναδέλφους να χαιρετούν εγκάρδια και να μιλούν στην είσοδο με ένα όμορφο νέο.  Aρκετά όμορφο θα έλεγα. Υπέθεσα πως ήταν κάποιος πρώην υπάλληλος. Την επόμενη ημέρα στους διαδρόμους ακούγονταν ψιθυριστές κουβέντες μεταξύ των συναδέλφων. Θέλησα να μάθω, γιατί κουβέντιαζαν έτσι συνωμοτικά. Μου είπαν να ρωτήσω τον Νίκο.

Ο Νίκος, πάντα λιγομίλητος, μου είπε για τον όμορφο νέο που είχε απολυθεί, επειδή oι μισοί συνάδελφοι είχαν διαμαρτυρηθεί στη διοίκηση της εταιρείας πως  δεν μπορούσαν να εργαστούν με ένα φορέα του ΑΙDS. Μάλιστα, είχαν μαζέψει κι υπογραφές για να απολυθεί. Δεν ήταν διαθέσιμος να μου δώσει παραπάνω πληροφορίες. Μου ανέφερε πως η διοίκηση είχε τη διάθεση να τον στηρίξει και να τον βοηθήσει.

O υπάλληλος κίνησε όλες τις νομικές διαδικασίες για την άδικη απόλυσή του.

Δεν εργαζόμουν τότε εκεί, δεν μπορώ να γνωρίζω από πρώτο χέρι. Τα περισσότερα τα έμαθα από το internet.

Σήμερα μαθαίνω πως η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαιώνοντας τον υπάλληλο που απολύθηκε επειδή ήταν φορέας του AIDS.

Στο Πρωτοδικείο και Εφετείο Αθηνών ο υπάλληλος δικαιώθηκε, καθώς κρίθηκε ότι ήταν καταχρηστική η απόλυση του (κατά παράβαση του άρθρου 281 του Αστικού Κώδικα). Ειδικότερα, η Αρεοπαγίτης έχει υποστηρίξει ότι το Εφετείο παραβίασε το άρθρο 281 του Αστικού Κώδικα. Η Αρεοπαγίτης κατέληξε ότι πρέπει να αναιρεθεί μερικώς η προσβαλλόμενη εφετειακή απόφαση και συγκεκριμένα να αναιρεθεί κατά το μέρος της με το οποίο επιδικάστηκε χρηματική ικανοποίηση λόγω ηθικής βλάβης υπέρ του απολυμένου φορέα του AIDS γιατί αυτή προϋποθέτει ακυρότητα της ανωτέρω καταγγελίας ως καταχρηστικής, δηλαδή παράνομη και υπαίτια πράξη της εργοδότριας.

Υ.Γ.: Η εργοδότρια δεν είχε κανένα δικαίωμα να "κουτσομπολεύει" με το προσωπικό για τα όποια προσωπικά ιατρικά δεδομένα του υπαλλήλου.