Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

21.9.13

Κύριοι, αποτύχατε!!!!!


αποτυχιαΜπορεί μια πολιτική δολοφονία να αλλάξει τον πολιτικό χάρτη της χώρας; Το ποσοστό της Χρυσής Αυγής στις εκλογές του 2012 ήταν 6,92% και οι δημοσκοπήσεις την παρουσίαζαν τρίτο κόμμα. Ποιοι ψήφισαν τη Χρυσή Αυγή και γιατί; Γιατί τα ποσοστά της είναι ανοδικά; Ποια είναι η δημογραφική σύνθεση των ψηφοφόρων της;

Σύμφωνα με τα σταθμισμένα σε σχέση με το εκλογικό ποσοστό της Χρυσής Αυγής στοιχεία, που παρουσίασε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Χριστόφορος Βερναδάκης σχετικά με τους ψηφοφόρους της Χ.Α., προκύπτει αρχικά ότι πρόκειται ως επί το πλείστον για άνδρες σε ποσοστό 7,6% του εκλογικού σώματος σε σχέση με το 6,3% των γυναικών. Αναφορικά με τις ηλικιακές κατηγορίες που ψήφισαν Χρυσή Αυγή, διαπιστώνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνεται στις ηλικίες 25 με 34 ετών (13,6%), ενώ στις υπόλοιπες καταγράφεται ως εξής: 18 με 24 (5,3%), 35 με 44 (9,6%), 45 με 54 (9,8%), 55 με 64 (5,7%) και 65 (2,2%). Μέσης εκπαίδευσης είναι κατά κύριο λόγο οι ψηφοφόροι της, με τα ποσοστά να κυμαίνονται στο 2,8% μεταξύ των ψηφοφόρων κατώτερης βαθμίδας εκπαίδευσης, στο 9,9% μέσης εκπαίδευσης και στο 5,6% ανώτερης.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία για τη θέση των ψηφοφόρων της Χ.Α στην παραγωγική διαδικασία, καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της το συγκεντρώνει μεταξύ των ανέργων. Συγκεκριμένα, στον ενεργό πληθυσμό καταλαμβάνει το 9,6%, στους ανέργους το 10,7% και στους μη ενεργούς το 3,3%. Ειδικότερα, καταλαμβάνει το 19,2% στους επαγγελματίες βιοτέχνες, το 9,4% στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, το 8,2% στους ελεύθερους επαγγελματίες, το 7,4% στους φοιτητές, το 6,2% στους αγρότες, το 5,2% στις νοικοκυρές, το 4,7% στους μισθωτούς του δημοσίου τομέα και, το χαμηλότερο, το 2,4% στους συνταξιούχους. Αναφορικά, τέλος, με τον τόπο διαμονής και κατοικίας, το 7,5% προέρχονται απο αστικές περιοχές, το 8% από ημιαστικές και το 4,7% από αγροτικές.
Ειδικά η τελευταία διαπίστωση έρχεται σε αντίφαση με τις περιοχές, στα οποία συγκέντρωσε τα μεγαλύτερα εκλογικά της ποσοστά, καθώς πρόκειται για τυπικά αγροτικές, όπως η Κορινθία, όπου συγκέντρωσε 11,98%, η Λακωνία με 10,19% και η Αργολίδα με 9,9%. Υψηλά, αλλά όχι τα αναμενόμενα, ποσοστά συγκέντρωσε και στα αστικά κέντρα: Α' Αθηνών 8,78%, Β' Αθηνών 6,71%, Α' Πειραιά 8,88%, Β' Πειραιά 9,49%, Αττικής 9,7%, Α' Θεσσαλονίκης 6,91%, Β' Θεσσαλονίκης 7,85%. Στα Καλάβρυτα και το Δίστομο η παρουσία της αισθητή.
Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει και η απήχηση που έχει η Χρυσή Αυγή στις τάξεις των αστυνομικών, καθώς στα εκλογικά τμήματα των Αμπελοκήπων και της Καισαριανής, όπου ψηφίζουν οι ετεροδημότες αστυνομικοί της ΓΑΔΑ και των ΜΑΤ, ΥΜΕΤ αντίστοιχα, η Χ.Α. συγκέντρωσε εντυπωσιακά ποσοστά. Ενδεικτικό το 816ο τμήμα, στο οποίο η Χ.Α. ήρθε πρώτη με 23,7%.
Βάσει της παραπάνω δημογραφικής σύνθεσης καταρρίπτεται ο μύθος των ανυπεράσπιστων ηλικιωμένων που βοηθούσε η Χρυσή Αυγή. Συνοψίζοντας, νέοι, άνεργοι, μέσης εκπαίδευσης κι αστυνομικοί ψήφισαν το ακροδεξιό εθνικιστικό, ναζιστικό κόμμα.

Γιατί τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής παρουσίαζαν ανοδική τάση; Προφανώς, γιατί οι πολιτικοί απέτυχαν. Ο πρωθυπουργός σε κάθε διάγγελμα έχει εγκλωβιστεί στο success story του. Η ανεργία στα ύψη. Μέσα σ΄ένα χρόνο η ανεργία αυξήθηκε κατά πέντε μονάδες και πλήττει τις νεαρές ηλικίες. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει φορέσει το ντεμοντέ ζιβάγκο του Ανδρέα Παπανδρέου. Στις διάφορες δημοσκοπήσεις η ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κινούνται στα ίδια ποσοστά. Η διαφορά τους μικρή, σχεδόν αμελητέα, πότε το ένα κόμμα μπροστά πότε το άλλο.

Αγανακτισμένοι, οργισμένοι και πληγωμένοι ψηφοφόροι θέλησαν να τιμωρήσουν τα δύο παραδοσιακά κόμματα αποβάλλοντας από τον κοινοβουλευτισμό τα πρωτοκλασάτα στελέχη του δικομματισμού και γι’ όλα αυτά που γνωρίζουμε. Τιμωρήθηκε το ΠΑΣΟΚ, περιφέρεται στα συντρίμμια του. Ποιος θα είναι ο επόμενος που θα τιμωρηθεί; Βελτιώθηκε προς το καλύτερο η ζωή των Ελλήνων; Ευημερεί η ελληνική κοινωνία; Έπεσαν τα ποσοστά ανεργίας; Τιμωρήθηκαν όσοι πολιτικοί συμμετείχαν σε σκάνδαλα; Δικαιώθηκε το κοινό αίσθημα;

Ανούσιες συζητήσεις και τοποθετήσεις για κόμματα που ανήκουν στο συνταγματικό τόξο. Συζητήσεις για τη διασφάλιση της δημοκρατίας. Η συνήθης νοοτροπία της μετάθεσης ευθυνών του ενός κόμματος στο άλλο. Κοιτάζουμε το δέντρο, ενώ καίγεται το δάσος.

Συζητήσεις να τεθεί η Χρυσή Αυγή εκτός νόμου. Αναρωτήθηκε κάποιος μήπως η Χρυσή Αυγή είναι πιο επικίνδυνη εκτός νόμου;

Λυπάμαι, κύριοι της πολιτικής, αλλά αποτύχατε. Τουλάχιστον, δίνετε την εντύπωση ότι είστε εκτός τόπου και χρόνου. Ζείτε στο δικό σας κόσμο. Η κοινωνία υποφέρει με δυσβάσταχτους κι απανωτούς φόρους, ανατιμήσεις των τιμολογιών των ΔΕΚΟ, αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και των αγαθών, με τις μειώσεις των μισθών. Μα,το πιο μεγάλο αγκάθι αποτελεί η ανεργία.

Aκόμη κι αν η Χρυσή Αυγή τεθεί εκτός νόμου, η αγανάκτηση κι η οργή της κοινωνίας δεν θα έχει εκτονωθεί, δεν θα έχει επέλθει η λεγόμενη πολιτική κάθαρση.

Η πολιτική του στρουθοκαμηλισμού αδυνατεί να προσεγγίσει τη νεολαία που αναζητά νέους ανθρώπους στη πολιτική σκηνή, οι οποίοι δεν έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα ή έστω δεν συντηρούν τις παθογένειες του υπάρχοντος πολιτικού συστήματος.

Ίσως σε επόμενες εκλογές η αποχή του εκλογικού σώματος να είναι μεγαλύτερη. Ίσως, αυτή η αγανάκτηση να διοχετευτεί σε κόμματα που δεν μπήκαν στη Βουλή ή ίσως ακόμη χειρότερα να πάρει μορφή σ’ ένα νέο ακροδεξιό εκφραστή με διαφορετική ονομασία.

Οψόμεθα.