Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

29.8.13

Πόσα ληγμένα παίρνουν;


foodΌτι μάθαμε για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων, θα πρέπει να τα ξεχάσουμε. Σύμφωνα με την πρόσφατη αγορανομική διάταξη τρόφιμα περασμένης διαθεσιμότητας, δηλαδή τα ληγμένα, θα βρίσκονται στα καταστήματα τροφίμων σε ειδικά ράφια με την ένδειξη «τρόφιμα περασμένης διαθεσιμότητας» και θα πωλούνται σε χαμηλότερη τιμή. Τα τρόφιμα αυτά είναι μακράς διαρκείας όπως ρύζι, μακαρόνια, κριθαράκι, ζυμαρικά, φασόλια, φακές, ρεβίθια, κάθε είδους κονσέρβες κλπ και όχι ευαλλοίωτα τρόφιμα όπως γάλα, γιαούρτι, κρέας.

Η ημερομηνία λήξης ή ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ενός μη ευαλλοίωτου προϊόντος σηματοδοτεί το τέλος της αποδοχής των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών (οσμή, γεύση, εμφάνιση κλπ) του από τον καταναλωτή. Αποφασίζεται κυρίως από τον παραγωγό, ο οποίος θέτει ως ημερομηνία λήξης την χρονική περίοδο, πέρα από την οποία το τρόφιμο δεν είναι αποδεκτό από τον καταναλωτή. Τα ληγμένα προϊόντα επιστρέφονταν στις βιομηχανίες προς καταστροφή στις χωματερές.

Οι σοβαρές επιχειρήσεις που σέβονται τους καταναλωτές τους, αλλά και τα καταστήματα λιανικής που διαθέτουν τα προϊόντα, θα πρέπει να αντιδράσουν ασκώντας βέτο στην νέα αγορανομική διάταξη του υπουργείου Ανάπτυξης.

Χιλιάδες ελληνόπουλα υποσιτίζονται. Δεν καταλαβαίνω γιατί οι καταναλωτές θα πρέπει έστω και σε χαμηλότερη τιμή να αγοράζουν προϊόντα αμφίβολης ποιότητας, χωρίς ιδιαίτερη διατροφική αξία και με διάφορες επιπτώσεις στην υγεία τους. Ούτε δωρεάν δεν θα έπρεπε να διατίθενται τα ληγμένα προϊόντα. Τα ληγμένα τρόφιμα αξίζουν μόνο για τροφή των γουρουνιών κι όχι των ανθρώπων.

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί στο χώρο των τροφίμων λόγω έλλειψης προσωπικού είναι περιορισμένοι ή και σχεδόν ανύπαρκτοι, με πρόσφατο παράδειγμα το αλογίσιο κρέας στα αλλαντικά. Ποιος θα ελέγξει τα τρόφιμα περασμένης διαθεσιμότητας; Πόση ασυδοσία θα επικρατήσει στην αγορά στο βωμό του κέρδους από επιχειρήσεις της μαζικής εστίασης; Είναι γελοίο να αναφερθώ σε καταναλωτές α’ και β’ κατηγορίας. Αφορά την υγεία μας.

Μια ακόμη ανεύθυνη κυβερνητική απόφαση. Μια αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει την ακρίβεια στις τιμές των προϊόντων.

Με προδέρμ και στοργή στους κυβερνώντες. Όποιος αδυνατεί να φέρει εις πέρας το έργο του, υπάρχει και η λύση της παραίτησης.