Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

6.4.13

Η ιταλική πολιτική περνάει από Στοά


14705947_masonia_3.limghandlerΕπειτα από την εκλογή ενός νέου Ποντίφικα και μιας ακυβέρνητης Βουλής και καθώς η ημερομηνία για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας πλησιάζει απειλητικά, ακόμη μία εκλογική εκστρατεία αρχίζει στην Ιταλία - εκείνη στο τέλος της οποίας θα αναδειχθεί ο νέος Μέγας Διδάσκαλος των ιταλών μασόνων.

Η μασονία η οποία (αυτο)χαρακτηρίζεται ως «ίδρυμα», τουλάχιστον στην Ιταλία, είναι επίσης (αν όχι κυρίως) ένα σημείο συνάντησης της πολιτικής και του επιχειρηματικού κόσμου, της εξουσίας και της οικονομίας, των υπουργείων και των δικαστηρίων, των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και των πανεπιστημίων.

Χθες, στο συνεδριακό κέντρο του Ρίμινι το οποίο μετατράπηκε για την περίσταση σε μασονικό ναό, άρχισαν οι εργασίες του ετήσιου συνεδρίου της Μεγάλης Στοάς της Μεγάλης Ανατολής της Ιταλίας - πρόκειται για την ανώτατη μασονική Αρχή στη χώρα - στην οποία υπάγονται 757 μικρότερες Στοές και περίπου 22.000 «ελεύθεροι και αποδεδεγμένοι τέκτονες.

Παρότι ο Μέγας Διδάσκαλος Γκουστάβο Ράφι, δικηγόρος από τη Ραβέννα, πρόκειται να ολοκληρώσει την τρίτη θητεία του το 2014, οι άτυπες προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του έχουν αρχίσει ήδη από χθες. Οι υποψήφιοι είναι πολλοί όπως πολλές είναι και οι πολεμικές, όχι πάντα υψηλού ηθικού επιπέδου, που αναπτύσσονται στους κόλπους ενός «ιδρύματος» το οποίο ο καθηγητής Πάολο Πρόντι, αδελφός του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας Ρομάνο Πρόντι, έχει χαρακτηρίσει «έναν από τους πιο σημαντικούς οργανισμούς παραγωγής ηθικής στην ιστορία της Δύσης». «Μόνο ηθικής;», αναρωτιέται ο δημοσιογράφος Αλμπέρτο Στατέρα της «Repubblica», «και όχι πολιτικής;». Ο Μέγας Διδάσκαλος Ράφι δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι «η πολιτική παραμένει εκτός του Ναού». Ομως, κατά τη διάρκεια της τελευταίας βραχείας κυβέρνησης του Ρομάνο Πρόντι (2006-2008) ο Ράφι δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «δεν είμαι εγώ που το λέω, είναι η ίδια μας η ιστορία που λέει ότι η καρδιά μας χτυπά στα αριστερά», για να αναρωτηθεί στη συνέχεια: «Ο Μπερλουσκόνι σάς φαίνεται άνθρωπος με παιδαγωγικές φιλοδοξίες όπως αυτές που εμείς έχουμε μέσα στην καρδιά μας;».

Αν και το επίσημο θέμα της φετινής συνέλευσης των ιταλών μασόνων συμπυκνώνεται στο τίτλο «Ελεύθεροι να δημιουργήσουμε. Ευθύνη, συμμετοχή και ανανέωση - η ηθική του πολίτη και το κουράγιο των επιλογών», το καίριο ζήτημα που θα απασχολήσει τους ιταλούς αρχι-τέκτονες είναι η ανάδειξη των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν τη θέση του Μεγάλου Διδασκάλου της Στοάς καθώς και οι θέσεις - περισσότερο πολιτικές παρά ηθικές - αυτών.

Και αν στην ιταλική Βουλή μετά τις εκλογές του Φεβρουαρίου επικρατούν η διχόνοια και η ασυνεννοησία, η κατάσταση στη Μεγάλη Στοά της ιταλικής μασονίας είναι εξίσου πολωμένη. Αριστεροί και φιλελεύθεροι, σοσιαλιστές και υποστηρικτές του Μπερλουσκόνι, αλληλοκατηγορούνται με απώτερο σκοπό την ανάδειξή τους στην προεδρία ενός «ιδρύματος» που με την πολιτική δεν έχει καμία σχέση - τουλάχιστον στη θεωρία.

Οι μνηστήρες της εξουσίας

Νομικοί και πολιτικοί, πανεπιστημιακοί και εκδότες, επιχειρηματίες και γιατροί καταλέγονται μεταξύ των επιφανών επίδοξων διαδόχων τού επί σειρά ετών Μεγάλου Διδασκάλου Γκουστάβο Ράφι. Οσον αφορά τις πολιτικές πεποιθήσεις τους, καλύπτουν όλο το φάσμα της ιταλικής πολιτικής σκηνής

Πηγή: TA NEA