Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

1.3.13

Σε σακούλες σκουπιδιών τα παραστατικά εξόφλησης



assets_LARGE_t_420_54169823_type12128Αποδείξεις αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ βρίσκονται στοιβαγμένες σε σακούλες σκουπιδιών και σε κιβώτια στις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ.


Σχηματίζουν μεγάλα βουνά σε διαδρόμους και γραφεία, περιμένοντας τους λιγοστούς υπαλλήλους του Οργανισμού να τις εκκαθαρίσουν. Την ώρα που η αγορά έχει «στεγνώσει» από ρευστό, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αδυνατεί να εξοφλήσει γιατρούς, εργαστήρια και φαρμακοποιούς, καθώς εκκρεμεί επί δύο χρόνια ο έλεγχος των συγκεκριμένων παραστατικών!

Μόνον στους γιατρούς οφείλεται 1,4 δισ. ευρώ από τον Νοέμβριο του 2011, ενώ οι συνολικές οφειλές του προς το σύνολο των παρόχων ξεπερνούν τα 3 δισ.! Σε πρόσφατη σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να επισπεύσει τις ληξιπρόθεσμος οφειλές.

Ο στόχος να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος Μαρτίου φαντάζει αδύνατος, κυρίως λόγω του πρωτότυπου συστήματος... αρχειοθέτησης που εφαρμόζεται στις πρώην υπηρεσίες του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ), ο οποίος έχει πλέον ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ.
Το «Εθνος» έκανε «αυτοψία» σε τρεις υπηρεσίες του Οργανισμού: στην Κεντρική Υπηρεσίας της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Αγίας Παρασκευής. Η εικόνα ήταν ίδια παντού: σακούλες, κιβώτια και η αίσθηση ότι μία πλημμύρα ή μία πυρκαγιά θα μπορούσε να εξαφανίσει παραστατικά ανυπολόγιστης αξίας.

Η αδυναμία του Οργανισμού να πληρώσει για τα παλαιά του χρέη δημιουργεί συνθήκες «ασφυξίας» σε χιλιάδες γιατρούς, μικρά και μεσαία εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα. Με την απορρόφηση των βασικών κλάδων Υγείας (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΠΑΔ, ΟΓΑ), ο ΕΟΠΥΥ είναι ο μοναδικός χρηματοδότης του συστήματος.

Εάν τα προηγούμενα χρόνια κάποιο από τα παραπάνω Ταμεία καθυστερούσε να εξοφλήσει, οι πάροχοι μπορούσαν να «τα φέρουν» καθώς εισέπρατταν από τα υπόλοιπα. Η διαμόρφωση ενός μοναδικού «αγοραστή» υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) στέρησε από την αγορά την παράπλευρη αυτή κυκλοφορία ρευστότητας.

Η οικονομική κρίση οδηγεί την κατάσταση στα άκρα, καθώς τα Ταμεία που συμμετέχουν δεν έχουν έσοδα να στηρίξουν τον ΕΟΠΥΥ. Από τα ανεπαρκή έσοδά τους προτιμούν να χρηματοδοτήσουν τους κλάδους σύνταξης και είναι ασυνεπή ως προς τις υποχρεώσεις τους στον Οργανισμό.

Σύμφωνα με την Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ), η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα είναι η εξής: οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς, τα εργαστήρια και τα διαγνωστικά ανέρχονται σε 1,1 δισ. ευρώ και σε άλλα 300 εκατ. ευρώ προς τους κλινικούς και εργαστηριακούς γιατρούς.

Ο ΟΠΑΔ, ο ΟΑΕΕ και τα λοιπά Ταμεία που μετέχουν στον ΕΟΠΥΥ δεν έχουν εξοφλήσει τους συμβεβλημένους γιατρούς για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2011. Ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει αποζημιώσει για ιατρικές επισκέψεις που έγιναν τον Σεπτέμβριο του 2012 και παρακλινικές εξετάσεις έως τον Ιούλιο του ίδιου έτους.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Σχόλιο: η μηχανογράφηση αποτελεί άγνωστη λέξη στο κράτος.