Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

18.2.13

Η ανάπτυξη άργησε μια μέρα


129808_2357Καθημερινά ακούμε για την ανάπτυξη κι ανάπτυξη δεν βλέπουμε. Ταξίδια, διεθνείς συναντήσεις επενδυτικού χαρακτήρα, προσπάθειες συντελούνται στο όνομα της ανάπτυξης.

Ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα που συχνά τακτά αλλάζει το φορολογικό της σύστημα, όταν η κάθε κυβέρνηση δεν έχει τα απαιτούμενα προϋπολογισμένα έσοδα στο ταμείο της; Επιχειρήσεις κολοσσοί μετέφεραν την έδρα τους στο εξωτερικό.

Ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα που η ανεξάντλητη γραφειοκρατία αποτελεί τροχοπέδη στην όποια επιχειρηματική δραστηριότητα ακόμη και για τους εγχώριους κεφαλαιούχους; Η μια υπηρεσία παραπέμπει στην άλλη υπηρεσία και ούτω καθεξής.

Ποιος θα επενδύσει σε μια χώρα όπου η ανεργία έχει σπάσει κάθε ρεκόρ και πάραυτα οι επιβαρύνσεις δεν έχουν τελειωμό; Ο κάθε σοβαρός επενδυτής αναλύει τι συμβαίνει στην κοινωνία και στην πραγματική οικονομία. Προφανώς οι έρευνες και οι μελέτες για τα οικονομική αδυναμία των ελληνικών νοικοκυριών δεν διαβάζονται ή δεν τυγχάνουν της δέουσας σημασίας. Για τον Υπουργό Ανάπτυξης δεν έχει τόση σημασία πως θα ζήσουν οι άνεργοι, καθώς και να μειωθούν οι τιμές κατά 50% οι τιμές θα εξακολουθούν να είναι ακριβές για τους ανέργους.

Αδιαμφισβήτητα, ο τουρισμός θεωρείται, κι όχι άδικα, ως η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας. Σε μελέτη του ΙΟΒΕ, “ H απασχόληση στον τουριστικό τομέα”, η άµεση απασχόληση στον τουρισµό το 2011 εκτιµάται στις 311 χιλ. απασχολούμενους. Για κάθε 100 θέσεις άµεσης απασχόλησης που είναι αποτέλεσµα της τουριστικής δαπάνης και των επενδύσεων, υποστηρίζονται άλλες 130 θέσεις απασχόλησης συνολικά στους κλάδους που αποτελούν τους κυριότερους προμηθευτές των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και σε εκείνους όπου κατευθύνεται, ως καταναλωτική δαπάνη, το εισόδηµα των απασχολουμένων (στον τουριστικό τοµέα και στους κύριους κλάδους-προµηθευτές). Με βάση τα αποτελέσµατα της µελέτης αυτής προκύπτει ότι η ανάπτυξη του τουρισµού στην Ελλάδα υποστηρίζει συνολικά 741 χιλ. θέσεις απασχόλησης. Στη μελέτη, δεν υπάρχουν τα δραματικά στοιχεία που άγγιξε η ανεργία το 2012.

Σαφώς μιλάμε για τουρισμό δύο ταχυτήτων, τον θερινό και το χειμερινό. Πολλές ξενοδοχειακές μονάδες της δυτικής Μακεδονίας εξαναγκάστηκαν σε προσωρινό ή μόνιμο λουκέτο λόγω του υψηλού κόστους θέρμανσης, που στις πιο κρύες περιοχές, ιδίως στα ορεινά, μπορεί να φθάσει μέχρι και το 50% των συνολικών λειτουργικών δαπανών.

Το Υπουργείο Τουρισμού έχει μεγαλεπήβολα σχέδια και κατά την ταπεινή μου άποψη αποτελεί αντιγραφή του στρατηγικού προγράμματος τουρισμού της Τουρκίας. Βίλες, γκολφ, τουριστικές κατοικίες μέχρι και καζίνο σε Περιοχές Οργανωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Τουρισμού το οποίο χαρακτηρίζεται προάγγελος του ειδικού χωροταξικού του τουρισμού. Με τις νέες ρυθμίσεις εισάγεται επιπλέον ένα διαφημισμένο αλλά «παγωμένο» τουριστικό προϊόν, τα ξενοδοχεία συνιδιοκτησίας Condo Hotels. Πρόκειται για οργανωμένες μονάδες που περιλαμβάνουν ξενοδοχεία με επιπλωμένες επαύλεις και ποιοτικές υποδομές (γκολφ, κέντρα θαλασσοθεραπείας κ.ά.), τα οποία θα προσφέρονται για τουριστική ενοικίαση.

Το Υπουργείο Τουρισμού θα προσπαθήσει να μειώσει το ΦΠΑ στο χώρο της εστίασης από 23% σε 19%. Τα εστιατόρια και τα μπαρ της Τουρκίας μείωσαν τις τιμές κατά 12%.

Σ’ όλα αυτά να προστεθεί και η κατάργηση των εισιτηρίων κοινωνικού τουρισμού που δίνονταν βάσει οικονομικών κριτηρίων. Ο εγχώριος τουρισμός μειώθηκε δραματικά.

Τέλος, οι κινητοποιήσεις των αγροτών τον τελευταίο καιρό σκιαγραφούν τα προβλήματα στην ανάπτυξη των πρωτογενών τομέων της χώρας.

Είθε η καραμέλα της ανάπτυξης να μετατραπεί σε παστίλια για τον πόνο του άλλου.