Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

17.2.13

1 στους 3 μαθητές χωρίς φαγητό


συσσίτιαΈνας στους τρεις μαθητές (29,32%), σύμφωνα με έρευνα του ιδρύματος Νιάρχου, δηλώνει ότι αισθάνεται επισιτιστική ανασφάλεια με ύπαρξη πείνας! Η κατάσταση στα σχολεία με το συγκεκριμένο θέμα, αρχίζει να διογκώνεται και αποκαλύπτει μια κοινωνία που μαστίζεται από φτώχεια.


Σε άλλα στοιχεία της έρευνας, επισιτιστική ανασφάλεια χωρίς πείνα νιώθει το 36,54% και σιτιστική ασφάλεια το 34,15%. Η συγκλονιστική εικόνα αποτυπώνεται από μια πρώτη συλλογή στοιχείων την εφετινή σχολική χρονιά από 88 σχολεία (9.500 ερωτηματολόγια).

«Για μερικά παιδιά αυτό είναι το μοναδικό γεύμα της ημέρας... Όσο κι αν αυτό ακούγεται απίστευτο. Ακόμη και σε ένα παιδί να συμβαίνει αυτό, καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα της κατάστασης», λέει ένας εκπαιδευτικός.

«Μια μέρα ένα παιδί θα πεινάει περισσότερο και κάποιο άλλο λιγότερο. Θα του δώσει το γεύμα του, θα πιει και το δεύτερο γάλα από ένα άλλο παιδί που δεν το θέλει... Κινούνται ομαδικά», συμπληρώνει ένας συνάδελφός του.

Είναι εκπαιδευτικοί από σχολεία όπου παιδιά πεινούν και βρίσκουν καταφύγιο στις δωρεές ιδρυμάτων και ιδιωτών. Ήδη ξεπέρασαν τα 1.000 τα αιτήματα από δημοτικά σχολεία της Αθήνας προς το Δημοτικό Βρεφοκομείο της πόλης για μερίδες φαγητού.


Η διατροφή ενός παιδιού είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της σωστής ανάπτυξής του. Τα παιδιά μεγαλώνοντας χρειάζονται περισσότερη ενέργεια και ποικιλία από τροφές ώστε να παίρνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται για σωστή πνευματική και σωματική ανάπτυξη. Αυτό θα τους εξασφαλίσει καλή υγεία αλλά και θα τα βοηθήσει να καθιερώσουν σωστές διατροφικές συνήθειες για το υπόλοιπο της ζωής τους.

Τροφές που βοηθούν την ανάπτυξή του

Προκειμένου να εξασφαλίσετε την σωστή ανάπτυξη του παιδιού σας, θα πρέπει να φροντίσετε για την καθημερινή του άσκηση και την ισορροπημένη διατροφή του. Έρευνες έχουν δείξει πως τα παιδιά που τρέφονται σωστά, έχουν λιγότερες πιθανότητες μεγαλώνοντας να παρουσιάσουν κάποιες ασθένειες. Χτίστε λοιπόν γερά θεμέλια για τη σωστή υγεία του παιδιού σας, με ένα διαιτολόγιο που συνδυάζει τις βασικές αρχές της μεσογειακής δίαιτας με τις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες κάθε ηλικίας.

Μεσογειακή Διατροφή

Η «Μεσογειακή Διατροφή» βασίζεται στις ελληνικές διατροφικές συνήθειες και αποδίδεται με τη μορφή πυραμίδας για να χαρακτηρίσει την απαιτούμενη ποσότητα των ειδών διατροφής, που πρέπει να καταναλώνει ένας ενήλικας σε μηνιαία, εβδομαδιαία και καθημερινή βάση. Προσαρμόζοντας τις βασικές αυτές αρχές της μεσογειακής δίαιτας στις διατροφικές ανάγκες των παιδιών, χωρίσαμε τις τροφές σε 4 κύριες ομάδες, από τις οποίες θα πρέπει να αποτελείται το καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού:

1. Γαλακτοκομικά προϊόντα Γάλα, γιαούρτι, τυρί. Τα τρόφιμα αυτής της κατηγορίας αποτελούν βασικό μέρος της παιδικής διατροφής. Συστήνεται η καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 3 μερίδων από αυτή την κατηγορία, ούτως ώστε να εξασφαλίζεται η απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου που είναι αναγκαία για την ανάπτυξη του παιδιού. 1 ΜΕΡΙΔΑ 1 ποτήρι Γάλα (200 ml) = 1 γιαούρτι = 30 γρ. τυρί

2. Ομάδα δημητριακών Δημητριακά, ρύζι, μακαρόνια, κριθαράκι, πατάτα, ψωμί, μπισκότα χαμηλά σε λιπαρά. Αυτές οι τροφές πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε κάθε γεύμα, δηλαδή περίπου 5 - 6 μερίδες καθημερινά. 1 ΜΕΡΙΔΑ 25γρ. ψωμί = 20γρ. δημητριακά = 50γρ. μακαρόνια, ρύζι, καλαμπόκι = 100γρ. αρακάς, πατάτες

3. Φρούτα & λαχανικά Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, άλατα και φυτικές ίνες. Επίσης, δίνουν στα γεύματα χρώμα και γεύση κάτι που αρέσει και διασκεδάζει τα παιδιά. Προσπαθήστε να δίνετε στο παιδί σας καθημερινά 2-3 μερίδες φρούτων λαχανικών αντίστοιχα. 1 ΜΕΡΙΔΑ λαχανικά 1 φλιτζάνι (50 γρ.) λαχανικά 1 ΜΕΡΙΔΑ φρούτα 1 πορτοκάλι = 1 μήλο = 120γρ. βερίκοκα = 60 γρ. μπανάνα = 80γρ σταφύλια

4. Ομάδα κρέατος Το κρέας, τα αυγά, τα όσπρια, το ψάρι και τα θαλασσινά είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και πρέπει να συμπεριλαμβάνονται 2 μερίδες από αυτή την κατηγορία στο καθημερινό διαιτολόγιο των παιδιών. Μη δίνετε ξηρούς καρπούς σε παιδιά πριν την ηλικία των 5 χρόνων. 1 ΜΕΡΙΔΑ 30 γρ. κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, θαλασσινά = 50 γρ. αυγό = 100γρ. όσπρια