Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

7.1.13

Η ανορεκτική πόλη


sinthimata-se-toixous-me-toixous-12-xaxa.gr_Τσουχτερό κρύο επιφύλασσε ο καιρός ανήμερα των Θεοφανείων.

Τα φώτα στους οίκους ανοχής στην οδό Λιοσίων παρέμεναν ανοιχτά. Το προσωπικό εκεί δεν γνωρίζει από επίσημες αργίες. Εργάζονται από το πρωί για να ικανοποιήσουν τη μόνιμη και περιστασιακή τους πελατεία.

Στην πλατεία Βάθης οι χρήστες προμηθεύονταν τη δόση τους. Έδιναν και έπαιρναν τα αλισβερίσια. Μου αποσπά την προσοχή ένα αγκαλιασμένο ζευγάρι που περπατούσε εκστασιασμένο. Παρά το ψιλόβροχο, φορούσαν μαύρα γυαλιά ηλίου στην προσπάθεια να μη γίνουν αντιληπτοί από οικείους τους.

Τα λιπόσαρκα κορμιά δύο εκδιδόμενων γυναικών ανέβαιναν μετά βίας την Σωκράτους. Η μια γυναίκα πέρασε στο απέναντι πεζοδρόμιο. Κοντοστάθηκε όταν συνειδητοποίησε πως περπατούσε μόνη της. Έστρεψε έντρομη πίσω το πρόσωπό της αναζητώντας την κολλητή της.

Στη συμβολή Σταδίου και Αιόλου είναι γραμμένο ένα τεράστιο βασανίζομαι στους τοίχους της πολυκατοικίας. Διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο δεξιά κι αριστερά σ΄ όλα σχεδόν τα κτίρια διαβάζεις διάφορα συνθήματα στους τοίχους. Ορισμένοι τα χαρακτηρίζουν ως συνθήματα της απελπισίας. Κάποιοι άλλοι πιστεύουν πως πρόκειται για μια μορφή εκδήλωσης της νεανικής παραβατικής συμπεριφοράς. Στη συνείδηση των περισσότερων τα συνθήματα καυτηριάζουν ανείπωτες αλήθειες, προκαλώντας τους περαστικούς να τα διαβάσουν και να τα αφουγκραστούν.

Ξαφνικά το στέκι των αστέγων μου έδωσε μια δυνατή γροθιά στο στομάχι. Ήταν αρκετοί. Μόνοι, αβοήθητοι, ξεχασμένοι ίσως να αναπολούσαν μέσα στο κρύο την εορταστική ατμόσφαιρα των παλιών καλών τους εποχών.

Στην πλατεία Συντάγματος ένα συνεργείο αποσυναρμολογούσε ένα από τα διαδραστικά εορταστικά δρώμενα.

Στην οδό Βουλιαγμένης τα περισσότερα καταστήματα έχουν βάλει λουκέτο. Ξεθωριασμένα ενοικιαστήρια βρισκόταν στις βιτρίνες των καταστημάτων. Τα υπόλοιπα μαγαζιά με εκπτώσεις προσπαθούσαν να προσελκύσουν πελάτες.

Συνεχίζοντας στο σταθμό του μετρό στον Άγιο Δημήτριο η ουρά των ταξί ήταν απίστευτα μεγάλη, ενώ στη στάση των λεωφορείων περίμεναν γύρω στα τριάντα άτομα. Σε άλλες εποχές υπό αυτές τις καιρικές συνθήκες δεν θα μπορούσες να βρεις ταξί.

“Όσο και να σουλουπωθεί ένα ανορεκτικό μοντέλο, το ασθενικό του κορμί δεν κρύβεται”, σκεφτόμουν στο υπόλοιπο της διαδρομής.