Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

22.12.12

“Φάτε μάτια ψάρια”



christmas_tableΦθηνότερο κατά 4,64% θα είναι το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της ΕΣΕΕ. Το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα στοιχίσει 151,36 €, οικονομικότερο κατά 7,37 € σε σύγκριση με το 2011. Τι χαρμόσυνη είδηση ήταν αυτή!

Σε μια άλλη έρευνα του ΚΕ.Π.ΚΑ ( Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών), που διεξήχθη σε διάφορα καταστήματα τροφίμων της Θεσσαλονίκης, οι τιμές είναι ίδεις περίπου με τις περσινές έως και ακριβότερες.
cost copy

Το Χριστουγεννιάτικο Τραπέζι, για 8-10 άτομα, περιλαμβάνει 2 κύρια πιάτα, 4 σαλάτες, 2 γλυκά, 5 είδη φρούτων. Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο ένα Χριστουγεννιάτικο γεύμα να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω. Το 2011, ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι κόστιζε από 56,69 € έως 128,18 €. Το φετινό γιορτινό μας τραπέζι θα στοιχίσει από 61,72 € έως 132,06 €, δηλαδή θα κοστίσει, από 3,03% έως 8,87% ακριβότερα από πέρσι.

Η μια έρευνα αναιρεί την άλλη, αλλά δεν έχει σημασία. Πέντε πάνω, πέντε κάτω. Και στις δύο περιπτώσεις οι τιμές είναι ιδιαίτερα απαγορευτικές για τους ανέργους. Όσοι άνεργοι επιδοτούνται με το πενιχρό βοήθημα θα αγοράσουν τα απολύτως απαραίτητα. Η μητέρα θα φροντίσει να στολίσει όμορφα το τραπέζι και θα χρησιμοποιήσει το καλό σερβίτσιο. Οι ελιές καλαμών θα πολτοποιηθούν και θα αντικαταστήσουν το χαβιάρι στα καναπεδάκια και στην ιδανική περίπτωση το κοτόπουλο θα μετονομαστεί σε γαλοπούλα.

Σε πιο δυσχερή θέση θα είναι οι μακροχρόνια άνεργοι. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ μόνο το 16% του συνολικού αριθμού των ανέργων λαμβάνει το επίδομα των 360 €. Σε καλέσματα συγγενών και φίλων ή στα συσσίτια της εκκλησίας θα εναποθέσουν τις ελπίδες τους για την ημέρα των Χριστουγέννων.

Τις ημέρες των εορτών τα ΜΜΕ δεν θα παραλείψουν να μας παρουσιάσουν τους πολιτικούς που θα γευματίσουν με τους αστέγους και τους απόρους, συμμεριζόμενοι τον πόνο των συνανθρώπων τους.
 
Η φαντασία μου είναι περιορισμένη. Αδυνατώ να καταλάβω πως σε αυτά τα γιορτινά συσσίτια κατεβαίνει η μπουκιά στους πολιτικούς, όταν οι άνθρωποι, που συντρώγουν, ζουν σε χαρτοκιβώτια. “Ανόητο πλάσμα, τα παμφάγα καταβροχθίζουν τα πάντα.”

Κάποια άλλα μέσα θα κρύψουν εσκεμμένα τις τεράστιες ουρές των αστέγων που θα περιμένουν υπομονετικά για ένα πιάτο φαγητό.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, των Φώτων…..

“Φάτε μάτια ψάρια!”