Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

18.11.12

Το ρατσιστικό μήνυμα στο σποτ του παραεμπορίου


No 523179Mε την ευγενική χορηγία των καναλιών δημιουργήθηκε και προβλήθηκε το τηλεοπτικό σποτ του παραεμπορίου με απώτερο στόχο την αφύπνιση του κοινού από τις συνέπειες του στην οικονομία και την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την αποθάρρυνση αγορών από τους πλανόδιους παράνομους πωλητές.“Το παραεμπόριο σημαίνει λουκέτα στα μαγαζιά, σημαίνει ανεργία και φοροδιαφυγή, σημαίνει λιγότερα χρήματα για το κοινωνικό κράτος. Τα προϊόντα του παραεμπορίου είναι χαμηλής ποιότητας κι απειλούν τη δημόσια υγεία. Το παραεμπόριο επιβαρύνει την οικονομία και ενθαρρύνει την παρανομία. Σκέψου πριν αγοράσεις, το παραεμπόριο κοστίζει ακριβά!

Στο διαφημιστικό σποτ προβάλλονται εικόνες μεταναστών να πωλούν τα παράνομα εμπορεύματα ή να τα μεταφέρουν σε μπόγους, προκαλώντας παράλληλα εμπάθεια για την κατηγορία αυτών των ανθρώπων. Το παραεμπόριο έχει συνδεθεί άρρηκτα με τους λαθρομετανάστες, καθώς αδυνατούν να βρουν νόμιμη εργασία. Θα μπορούσα να τους παρομοιάσω με τους χρήστες ουσιών που συλλαμβάνονται κι εκτίουν μεγάλες ποινές, ενώ οι έμποροι ναρκωτικών παραμένουν ελεύθεροι και συνεχίζουν τη διακίνηση των παράνομων ουσιών.

Ένα πρόχειρα σχεδιασμένο σποτ κοινωνικού περιεχομένου που εγείρει το φυλετικό ρατσισμό.
Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του .Για την πάταξη του παραεμπορίου απαιτούνται δραστικά μέτρα κι αφορούν στην εντατικοποίηση από διάφορα κλιμάκια και φορείς των ελέγχων των εισαγωγών στα τελωνεία, στα λιμάνια και στα σύνορα με σύγχρονα συστήματα ελέγχου και στη θέσπιση αυστηρότερων κυρώσεων.

Τέλος, θα ήταν περιττό να αναφερθώ στα προϊόντα χαμηλής ποιότητας άνευ προδιαγραφών που πωλούνται στα καταστήματα λιανικής ή από Έλληνες πλανόδιους πωλητές λόγω έλλειψης των απαραίτητων ελέγχων. Από την άλλη, οι απομιμήσεις επωνύμων προϊόντων, τα λεγόμενα μαϊμού, διατίθενται ως αυθεντικά κατά καιρούς σε ευυπόληπτα καταστήματα.
Άλλωστε, η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για όλα τα νοσήματα!