Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

27.10.12

Το εκμαγείο της κατάθλιψης


Munch - The ScreamΤο εκμαγείο της κατάθλιψης έχει θρονιαστεί με διαθέσεις μονιμότητας τόσους στους ενήλικες όσο και τους εφήβους. Άνθρωποι σκυθρωποί, αγέλαστοι, με χαμηλωμένα βλέμματα, με δάκρυα στα μάτια. H συρρίκνωση των εισοδημάτων σε συνδυασμό με την ανεργία, την εργασιακή ανασφάλεια, το οικονομικό άγχος, την υπερχρέωση των νοικοκυριών, το φόβο και την αβεβαιότητα για το μέλλον διαμορφώνουν συνθήκες ψυχικής κατάρρευσης για ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Στη χώρα μας, η κατάθλιψη λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά μιας ανεξέλεγκτης επιδημίας την ώρα που «ενοχοποιείται» για την τραγική αύξηση του φαινομένου των αυτοκτονιών. Υπολογίζεται ότι το 25% των ανδρών και το 33% των γυναικών (περίπου 850 χιλ. Έλληνες και 1.1 εκατ. Ελληνίδες) πάσχουν από ήπια έως σοβαρή κατάθλιψη.


Αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι ότι πίσω από την οικονομική κρίση φαίνεται να υπάρχει κάτι πιο βαθύ και ψυχολογικό. Αισθήματα, απελπισίας, προδοσίας απώλειας. Πένθος για ένα τρόπο ζωής που με βίαιο τρόπο ανατράπηκε. Όλα αυτά κατακλύζουν και εξουθενώνουν τις ψυχές των ανθρώπων.

Η επικείμενη ψήφιση των νέων σκληρών μέτρων σε συνδυασμό με την αύξηση των λουκέτων, θα επιδεινώσει την ήδη ανησυχητική κατάσταση.

H Ελλάδα της κατάθλιψης ή η εθνική μας νόσος;