Sophia vs Sophia

Sophia vs Sophia

27.10.12

Ραδιοτηλεοπτικοί νάρκισσοι



parliamentΑναλύοντας το μοντέλο του υπάρχοντος τηλεοπτικού προγράμματος από νωρίς το πρωί μέχρι το μεσημέρι και από νωρίς το απόγευμα μέχρι αργά το βράδυ, πολιτικοί εμφανίζονται στις διάφορες ενημερωτικές εκπομπές σχολιάζοντας την επικαιρότητα. Το μοντέλο ίδιο κι απαράλλακτο σε όλα τα κανάλια. Δημοσιογραφικές εκπομπές με καλεσμένους πολιτικούς από τα διάφορα πολιτικά σχήματα.
 
Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό πως προλαβαίνει να ανταπεξέλθει ο πολιτικός που βρίσκεται καλεσμένος σε εκπομπή ενός καναλιού και μετά από λίγες ώρες να εμφανίζεται καλεσμένος σε εκπομπή του άλλου καναλιού. Ανάλογα με το πρόγραμμα του πολιτικού, μπορεί να εμφανιστεί ξανά σε κάποια βραδινή εκπομπή. Σαφώς, πρέπει να ξεκουραστεί το μεσημέρι. Αλλά αν του επιτρέπουν οι αντοχές του, σίγουρα θα σχολιάσει την επικαιρότητα και σε κάποια ραδιοφωνική εκπομπή. Μάλιστα, ο πολιτικός θα φροντίσει να ενημερώσει μέσω των social media σε ποιες εκπομπές θα εμφανιστεί.
 
Είναι δεδομένο πως πρέπει να αναπαραχθούν ειδήσεις και να προκληθεί ο σχετικός ντόρος από αυτά τα σχόλια.

Παραθέτω όμως τους προβληματισμούς μου. Παράγεται εποικοδομητικός διάλογος; Όχι. Επιλύονται τα καυτά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας; Όχι. Βρίσκει ο άνεργος εργασία; Πότε οι πολιτικοί παρίστανται στις συνεδριάσεις της Βουλής; Στις εκπομπές του καναλιού της Βουλής παρατηρείς άδεια έδρανα. O ρόλος του πολιτικού προσωπικού της χώρας είναι η εμφάνισή του καθημερινά και πολλάκις στις διάφορες εκπομπές;

Το παλαιό μοντέλο της τηλεόρασης πρόσταζε ψυχαγωγικές εκπομπές με γλάστρες και μαϊντανούς. Το σύγχρονο μοντέλο επιτάσσει ενημερωτικές εκπομπές με καλεσμένους πολιτικούς. Όμως οι πολιτικοί, στα πλαίσια της αύξησης της δημοτικότητάς τους, μεταλλάσσονται σε ραδιοτηλεοπτικούς νάρκισσους.

Γιατί ο κάθε πολιτικός κρίνεται για τα έργα του κι όχι για τα λεγόμενά του.